PrO: leren door te doen
Vind je het moeilijk om te leren dan kun je terecht op het PrO(Praktijkonderwijs). In het PrO ben je veel met je handen bezig, je leert samenwerken, je gaat op stage en je leert hoe je zelfstandig in het leven kan staan.
Vmbo: de juiste balans
Werk je graag met je handen en/of je hoofd? Dan past het vmbo bij jou. Op het vmbo kun je praktisch en theoretisch leren bij vmbo basis- en kader beroepsgericht. Ga jij naar vmbo gemengd theoretische leerweg dan leer je vooral met je hoofd!
Altijd een niveau dat bij jou past
Wil je meer informatie over het Praktijkonderwijs en het vmbo? Klik dan op de kopjes hieronder en er verschijnt meer informatie. Succes!
PrO: leren door te doen
Vind je het moeilijk om te leren? Dan is PrO (Praktijkonderwijs) wat voor jou. In het PrO ben je veel met je handen bezig. Je krijgt vakken als tuinieren, techniek en huishoudkunde. Ook doe je ervaring op in een lokaal met een winkelhoek, een magazijnhoek, een administratiehoek en een planten- en dierenhoek.
Aan de slag
Je leert hoe je later met mensen omgaat op het werk en hoe je zelfstandig in het leven kan staan. En weten hoe jij het beste leert, door het te doen! Dus je gaat veel stagelopen! In het laatste jaar gaan we met je op zoek naar werk. Op dat moment ben je van school en werk je echt in een bedrijf. Na het derde en vierde leerjaar kijken we of je misschien naar de Entreeopleiding kunt. Als dat lukt, ga je verder op mbo niveau 2.
Fijne schooltijd
Het PrO heeft een eigen plekje in het gebouw Gamma met een eigen schoolplein. We willen dat jij een fijne schooltijd hebt op Driestar Gouda!
Meer informatie
Wil je meer weten over het Praktijkonderwijs? Neem dan contact op met mevrouw C. Bij de Vaate-Bestman, adjunct-directeur PrO/Entreeopleiding. Je kunt ook kijken in de online schoolgids.
Vmbo: de juiste balans
Werk je graag met je handen én je hoofd? Dan past het vmbo bij jou. Binnen het vmbo kun je kiezen hoeveel theorie je wilt en hoeveel praktijk. Gelukkig hoef je dat niet meteen te beslissen. In het eerste jaar volg je eerst één van de brugklassen:
- vmbo basis (met extra ondersteuning)
- vmbo kader
- vmbo gt (gemengde en theoretische leerweg)
Kies een profiel dat bij je past!
In klas 3 en 4 ga je aan de slag met dat wat je echt leuk vindt en wat bij je past. Daarom kies je een profiel in klas 2. De theorie bestaat voor een deel uit algemene vakken, en voor een deel uit vakken die bij je gekozen profiel passen. Natuurlijk breng je al die kennis in de praktijk tijdens de praktijklessen. Je bereidt je hiermee voor op het mbo. Je mentor en decaan helpen je hierbij!
Je kunt kiezen uit de profielen:
- Bouwen, Wonen & Interieur; kies BWI
- Produceren, Installeren & Energie;
- Economie en Ondernemen;
- Zorg & Welzijn.
Hoeveel praktijk krijg je?
In de brugklassen heb je op alle niveaus van het vmbo tussen 8-12 uur praktijk per week. De praktijkvakken zijn Praktijk en Oriëntatie (alleen bij vmbo basis/kader), LO, beeldende vorming, muziek, techniek en ICT.
- basisberoepsgericht (12 uur praktijk in de onderbouw)
- kaderberoepsgericht (12 uur praktijk)
- gemengd ( 8 uur praktijk)
- theoretisch (geen praktijk, alleen in de vierde klas)
Wil je alles weten over het vmbo? Lees nog veel meer in de online schoolgids!
Buitenschoolse activiteiten
Naast het standaard lesprogramma organiseren we bijvoorbeeld excursies, schoolreisjes en werkweken. Genoeg onderwijsvormen, niveaus en aanvullingen. Tot volgend jaar op het vmbo!
Goede kwaliteit merk je aan de sfeer
Je komt op school om te leren. Daar horen goede resultaten bij. Daarom vinden wij kwaliteit erg belangrijk. Voor ons is dat meer dan cijfers alleen. Ook gaat dit verder dan dat we alleen aan de wettelijke eisen willen voldoen. Voor ons betekent kwaliteit dat ons onderwijs goed aansluit bij onze missie en visie. Natuurlijk gaat het daarbij om de christelijke identiteit van het onderwijs. Maar ook om de goede sfeer op school en de tevredenheid van ouders en leerlingen.
Daarnaast meten we de kwaliteit van ons onderwijs. We werken hiervoor met een kwaliteitssysteem. De uitkomsten van gesprekken, enquêtes en onderzoeken worden in dit systeem verwerkt. De uitkomsten gebruiken we om de kwaliteit van het onderwijs aan te passen of te verbeteren.
Onderwijsinspectie
De onderwijsinspectie controleert de kwaliteit van het onderwijs. De resultaten van deze controles worden vastgelegd in rapporten en kwaliteitskaarten. Onze scholen scoren in vergelijking met andere scholen goed op leerlingenzorg, de sfeer op school, de begeleiding van leerlingen en onderwijstijd.
Ook brengt de inspectie de doorstroom van leerlingen in kaart. Hierin zien we hoeveel leerlingen zonder vertraging doorstromen naar het volgende leerjaar. Ook zien we hoeveel leerlingen blijven zitten of op een ander niveau terechtkomen.
Vergelijken op scholen op de kaart
De kwaliteit van onze school kun je vergelijken met de kwaliteit van andere scholen. Dit kun je doen op scholenopdekaart. Elk jaar leveren we hiervoor actuele gegevens aan.