Vmbo-basis en kader

Op vmbo-basis en vmbo-basiskader leer je door te doen. Je steekt vanaf de eerste dag je handen uit de mouwen. Vanaf het begin ben je bezig met jouw toekomstige beroep: tijdens de praktijkvakken, maar zeker ook tijdens een leerwerktraject of stages. Op het vmbo word je opgeleid tot een professionele vakman of vakvrouw!

Vmbo-G en G-Plus

De gemengde leerweg van het vmbo wordt op de meeste scholen vmbo-gt genoemd. Bij ons op school hebben we twee varianten: vmbo-G en vmbo-G-Plus. Maar niet alleen de naam is anders, ook de opleiding ziet er anders uit. Vmbo-G en vmbo-G-Plus combineren theorie en praktijk op een unieke manier. Heb jij weinig moeite met leren en ben je handig? Dan is dit echt iets voor jou!

Beroepencollege

Leren op het Beroepencollege De Swaef is anders dan op andere vmbo-scholen. Vanaf de eerste dag ga je in de praktijk aan de slag. In het eerste jaar maak je kennis met vijf verschillende profielen:

 • Bouwen, Wonen en Interieur
 • Produceren, Installeren en Energie
 • Mobiliteit en Transport
 • Zorg en Welzijn
 • Economie en Ondernemen

 

Ook volg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en wiskunde. Aan het eind van het eerste jaar kies je één profiel dat bij jou past. Vanaf dat moment bereid je je voor op jouw toekomstige beroep.

Altijd een niveau dat bij jou past

Wil je meer informatie over de verschillende niveaus? Klik dan op de kopjes hieronder en er verschijnt meer informatie. Succes!

Basis en kader: leren door te doen
Leren door te doen op vmbo-basis (basisberoepsgerichte leerweg) en vmbo-kader (kaderberoepsgerichte leerweg). Je steekt vanaf de eerste dag je handen uit de mouwen. Vanaf het begin ben je bezig met jouw toekomstige beroep: tijdens de praktijkvakken, maar zeker ook tijdens een leerwerktraject of de stages. Op het vmbo word je opgeleid tot een professionele vakman of vakvrouw!

 

Een brede basis
Het eerste jaar maak je kennis met de verschillende profielen van school:

 

 • Bouwen, Wonen en Interieur;
 • Produceren, Installeren en Energie;
 • Mobiliteit en Transport;
 • Economie en Ondernemen;
 • Zorg en Welzijn.

 

Ook volg je natuurlijk algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en wiskunde.

 

Keuze voor het beroep dat bij jou past
Aan het eind van het eerste jaar kies je een profiel dat bij jou past. Vanaf dat moment bereid je je voor op jouw toekomstige beroep. Ook in deze jaren heb je 8-12 lesuren per week praktijk en leer je door te doen! In het vierde jaar doe je examen in vier algemene vakken en een beroepsgericht vak.

 

Samenwerking met het Hoornbeek College
Vmbo-basis bereid je voor op een mbo-opleiding op niveau 2. Vmbo-basiskader bereid je voor op een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. We doen er van alles aan om ervoor te zorgen dat jouw opleiding goed aansluit bij een vervolgopleiding. Door een mooie samenwerking met het Hoornbeeck College bieden we zelfs een paar vervolgopleidingen binnen het Beroepencollege zelf aan. Het gaat om:

 

 • BBL-2 en BBL-3 Bouwtechniek (timmeren)
 • BBL-2 en BBL-3 Bouwtechniek (metselen)
 • BBL-2 en BBL-3 Bouwtechniek (schilderen)
 • BBL-2 en BBL-3 Autotechnicus
 • BBL-2 en BBL-3 Plaatbewerker
 • BBL-2 en BBL-3 Verspaner
 • BBL-2 en BBL-3 Constructiewerker
 • BBL-2 en BBL-3 Monteur elektrotechnische installaties
 • BOL-4 Werktuigbouw
 • BOL-4 Elektrotechniek

Vmbo-G en G-Plus
De gemengde leerweg van het vmbo wordt op de meeste scholen vmbo-gt genoemd. Bij ons op school hebben we twee varianten: vmbo-G en vmbo-G-Plus. Maar niet alleen de naam is anders, ook de opleiding ziet er anders uit. Vmbo-G en vmbo-G-Plus combineren theorie en praktijk op een unieke manier. Ben je handig en gaat leren je makkelijk af? Dan is dit echt iets voor jou!

 

Theorie en praktijk
De nadruk ligt op het vmbo-G(-Plus) meer op de theorie. Veel van wat je leert staat in de boeken. Deze opleiding sluit dan ook aan bij het hoogste niveau van het mbo. Het unieke bij ons op school is dat je daarnaast ook beroepsgerichte vakken krijgt. Maar liefst 8 uur per week volg je deze praktische vakken. In het eerste jaar maak je tijdens deze praktische lessen kennis met de verschillende profielen van de school:

 

 • Bouwen, Wonen en Interieur;
 • Produceren, Installeren en Energie;
 • Mobiliteit en Transport;
 • Economie en Ondernemen;
 • Zorg en Welzijn.

 

Ook volg je natuurlijk algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en wiskunde.

 

G-Plus
Naast de opleiding vmbo-G, hebben we ook een G-PLUS opleiding. Naast de normale theorievakken en de praktijkvakken, krijg je wiskunde op havoniveau. Ook worden er verschillende vakken in het Engels gegeven. Zo dagen we je net wat meer uit en ben je nog beter voorbereid op een vervolgopleiding.

 

Naar het mbo
Met een diploma van de gemengde leerweg en veel praktijkkennis en ervaring ben je prima opgeleid voor een vervolgopleiding op het mbo. Ook kun je daarna prima verder studeren op het hbo.

 

Met elkaar de diepte in

Op het Beroepencollege De Swaef krijg je alle ruimte om jezelf te verdiepen. Naast het standaard lesprogramma en de praktijkuren organiseren we projectweken, gaan we op excursies en gaan we elke jaar op kamp in binnen- of buitenland! Genoeg te kiezen dus! Waar zien we jou volgend jaar?

Leerling Beroepencollege De Swaef Driestar-Wartburg

Goede kwaliteit merk je aan de sfeer

Je komt op school om wat te leren. Daar horen goede resultaten bij. Daarom vinden wij kwaliteit erg belangrijk. Voor ons is dat meer dan alleen cijfers. Ook gaat dit verder dan dat we aan de wettelijke eisen willen voldoen. Voor ons betekent kwaliteit dat ons onderwijs goed aansluit bij onze missie en visie. Het gaat daarbij in de eerste plaats om de christelijke identiteit van het onderwijs. Maar ook bijvoorbeeld om de goede sfeer op school en de tevredenheid van ouders en leerlingen.

 

Daarnaast meten we de kwaliteit van ons onderwijs. We werken hiervoor met een kwaliteitssysteem. De uitkomsten van bijvoorbeeld gesprekken, enquêtes en onderzoeken worden in dit systeem verwerkt. De uitkomsten gebruiken we om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.

Onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie controleert de kwaliteit van het onderwijs. De resultaten van deze controles worden vastgelegd in rapporten en kwaliteitskaarten. Onze scholen scoren in vergelijking met andere scholen goed op leerlingzorg, de sfeer op school, de begeleiding van leerlingen en onderwijstijd.

Ook brengt de inspectie de doorstroom van leerlingen in kaart. Hierin kun je zien hoeveel leerlingen zonder vertraging doorstromen naar het volgende leerjaar. Ook zie je hoeveel leerlingen blijven zitten of op een ander niveau terechtkomen.

Vergelijken op Scholen op de kaart

De kwaliteit van onze school kun je vergelijken met de kwaliteit van andere scholen. Dit kun je doen op Scholen op de kaart. Elk jaar leveren we hiervoor actuele gegevens aan.