Slimme uitwisseling warmte en kou

De noodzaak om te verduurzamen wordt steeds groter. Dit project biedt een unieke kans om niet alleen het energieverbruik te verminderen, maar ook om slimme uitwisseling van warmte en koude mogelijk te maken. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de scholen en het ziekenhuis uitstekende partners kunnen zijn op het gebied van energie-uitwisseling. Hun energieprofielen vullen elkaar goed aan. In een nieuw onderzoek zullen technische-, financiële- en organisatorische aspecten verder worden onderzocht.

 

Leendert van Wezel, voorzitter CvB van scholengroep Driestar-Wartburg: ”We zijn heel blij met deze samenwerking die ons echt een stap vooruit kan helpen op het gebied van duurzaamheid. Prettig dat de gemeente dit project zo goed faciliteert. We zien uit naar een positief vervolg.”

Minder afhankelijk van gas

Het GHZ heeft op dit moment veel warmte in het gebouw, maar heeft kou nodig om apparatuur te koelen. De scholen hebben daarentegen te maken met een overschot aan koude, terwijl zij juist warmte nodig hebben om de lokalen te verwarmen. “Hierdoor is er een duidelijke win-winsituatie waarin beide partijen misschien van elkaars energieoverschotten kunnen gaan profiteren. Goed voor onze organisaties én het milieu”, vertelt Oosting.

 

In dit project wordt dus waarschijnlijk gebruik gemaakt van warmte-koudeopslag (WKO). Dit duurzame systeem slaat warmte en koude ondergronds op in de bodem en maakt het mogelijk om deze energie op een later moment weer te gebruiken. In de winter kan opgeslagen warmte uit de bodem worden ingezet voor het verwarmen van gebouwen, terwijl in de zomer de opgeslagen koude kan worden gebruikt voor koeling. Door de slimme toepassing van WKO kunnen de scholen en het ziekenhuis efficiënt energie uitwisselen en hun afhankelijkheid van gas flink verminderen. Het haalbaarheidsonderzoek is belangrijk om te bepalen of WKO in deze situatie daadwerkelijk mogelijk is en om de kosten ervan in kaart te brengen.

Groener Gouda

Het onderzoek sluit mooi aan bij de gemeentelijke ambities om Gouda steeds energie-efficiënter en milieuvriendelijker te maken. De gemeente Gouda steunt dit initiatief daarom van harte en benadrukt het belang van duurzaamheid voor de stad. Wethouder Sargentini : “Dit project laat zien hoe lokale samenwerking kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Door slim gebruik te maken van elkaars energiebronnen, kunnen we de uitstoot verminderen en de stad weer een stap groener maken. Dit soort initiatieven zijn essentieel om onze klimaatdoelstellingen te halen.”