We volgen Rafaël, novice in het klooster van Coucy. Hij wordt op reis gestuurd, samen met een koopmanszoon en moet een bepaalde opdracht uitvoeren. Dat is een echt Koesveldiaans thema. In andere boeken worden er ook jongens op onderzoek uitgestuurd. Het biedt Henk de mogelijkheid om als het ware met een filmcamera door de middeleeuwen te lopen, want natuurlijk beleven die twee knapen spannende avonturen.

De personages

Er zit een heus complot in het boek; de twee jongens worden geschaduwd en er is een mysterieuze redder uit de nood. Rafaël is duidelijk de hoofdpersoon, omdat we zijn gedachten en gevoelens kunnen lezen. Zijn karakter blijft wat plat, maar daar gaat het ook niet om in dit boek. Spanning en avontuur maken het tot een heel goed leesboek voor jongens en meisjes.

 

Henk heeft weer kans gezien er een meisje in te stoppen, al is haar rol marginaal. Naast spanning en avontuurlijke belevenissen krijgen de lezers een heleboel kennis over de middeleeuwen mee. De losgeldregeling voor een gevangengenomen koning; de uitleg hoe dat mooie, grote Franse leger het nu toch kon afleggen tegen dat veel kleinere Engelse. Dat kwam doordat de Engelsen gebruik maakten van de ‘longbow’. Wel eens gehoord van de Jacques? Dat waren opstandige boeren, genoemd naar de gewatteerde jassen die ze droegen. Ze stonden uit wanhoop op tegen de edellieden. Dan zijn er ook nog de routiers: vaak huursoldaten zonder geld die het land al plunderend onveilig maakten. En dan die pasteibakker die geen broodjes aap, maar broodjes mens verkocht. Zelfs dit berust op waarheid, al speelde het zich iets later af.

Voor jong en oud

Het enige dat mij een beetje teleurstelde was dat het geheim over de afkomst van Rafaël niet echt werd uitgewerkt. Toch zal dat jonge lezers minder opvallen, zij richten zich vooral op het centrale plot.

 

Henk, gefeliciteerd met je nieuwe boek. Fijn zo’n avonturenverhaal. Dat hebben we nodig om met name de jongens in de onderbouw te stimuleren tot lezen. En niet alleen jongens, het ligt momenteel op het nachtkastje van mijn man!

P.S. Let even op het fraaie omslag met linksboven een foto van de burcht van Coucy, door Henk zelf gemaakt!

A.J. Vogel-de Pagter