Het is woensdagmiddag. Op de gang bij kamer 2.22 is het na schooltijd een drukte van belang. De ene na de andere leerling komt kijken of zijn of haar bijlesdocent of tutor al klaarstaat. Dat is het geval. De bijlesdocenten zijn al wat eerder gearriveerd en zij hebben de nodige instructies ontvangen over de leerlingen die zij deze middag onder hun hoede krijgen. De tutoren hebben inmiddels hun laatste les van deze dag gehad en zij komen hun ‘tutee’ ophalen.
Met vereende krachten worden de juiste mensen aan elkaar gekoppeld en iedereen vertrekt naar het aangewezen lokaal. Langzaam keert de rust weer in kamer 2.22, tot de leswisseling, want dan herhaalt het hele proces zich. Zomaar een impressie van een bijlesmiddag!

 

Bijlesprogramma
Voor het derde jaar organiseren wij op onze locatie ons bijlesprogramma, het Marnix-Ondersteunings-Programma (MOP). In 2020 zijn wij gestart met hulp aan leerlingen die vertraging hadden opgelopen bij hun studie door alle maatregelen die genomen werden tijdens de coronapandemie. De overheid had subsidie beschikbaar gesteld om deze leerlingen te ondersteunen.

 

Zoals al gezegd worden de bijlessen op woensdagmiddag na schooltijd gegeven tijdens drie ‘rondes’: van 12.30 tot 13.20, van 13.20 tot 14.10 en van 14.10 tot 15.00 uur. In principe kan geholpen worden bij alle vakken. We merken dat er nogal wat leerlingen zijn die moeite hebben met het plannen van huiswerk of die niet goed weten hoe ze moeten leren. Ook zij zijn welkom op de bijlesmiddagen. Verder is er de huiswerkklas waarin leerlingen die het lastig vinden om aan hun huiswerk te beginnen of die moeite hebben om door te zetten, zelfstandig huiswerk kunnen maken onder toezicht van een bijlesdocent.

 

De aanmelding voor het MOP verloopt altijd via de mentoren. Zij weten het beste welke leerlingen er bijles kunnen gebruiken. Een belangrijke voorwaarde om toegelaten te kunnen worden tot het programma is of een leerling gemotiveerd is voor bijles. Ook de ouders moeten erachter staan.

 

Bij de planning van de bijlessen proberen wij iedere week rekening te houden met roosterwijzigingen, zodat leerlingen niet op hun bijles hoeven te wachten. Na elke bijles vullen de leerlingen een evaluatieformulier in waarop zij kunnen aangeven of ze tevreden waren over de bijles en hun eventuele wensen voor de volgende keer kunnen noteren. We hopen dat de begeleiding daardoor veel effect heeft op de resultaten en de motivatie van de bijlesleerlingen.

 

Bijlesdocenten en tutoren
De lessen worden gedeeltelijk gegeven door bijlesdocenten: studenten van een hbo of universiteit, die bij ons werken via de onderwijsinstituten Adhoc of Lyceo. Inmiddels hebben wij een fijn team van gemotiveerde mensen!

 

Ook werken wij met tutoren. Dit zijn leerlingen uit klas 2 en 3 die een speciale training hebben gehad voor het tutorschap. Uit onderzoek is gebleken dat deze medeleerlingen vaak goed aanvoelen welke moeilijkheden een andere leerling ondervindt bij een bepaald vak. Zij zijn van ongeveer gelijke leeftijd en communiceren op dezelfde manier. Onze ervaringen met het geven van bijlessen door tutoren zijn positief en wij zijn erg tevreden over hun inzet.

 

Data

In het huidige schooljaar zijn er nog zeven bijlesmiddagen:
19 april
26 april
10 mei
17 mei
24 mei
31 mei
7 juni

 

Schooljaar 2023-2024

Wij zijn blij dat wij ook het komende cursusjaar de bijlessen van het MOP kunnen blijven aanbieden en leerlingen die (tijdelijk) hulp nodig hebben, kunnen ondersteunen tijdens hun schoolloopbaan.

 

J.P. Nobel (adjunct-directeur)
M.A. de Deugd (coördinator Marnix-Ondersteunings-Programma)