De zomervakantie nadert, tijd om een goed boek te kiezen! Niet iedereen houdt van een roman, vandaar dat er ook boeken van een ander genre tussen staan. Welk boek u ook kiest, geniet ervan en deel uw leeservaring met anderen. Zo stimuleren we elkaar om te lezen en worden we rijker.  Veel leesplezier gewenst!

 

Het ijzeren veulen

Debuutroman van Enny de Bruijn. In deze historische detective vinden we personen terug uit haar boek: De hoeve en het hart dat verscheen in 2019. Dit boek is meer dan een verhaal over een moord en de oplossing ervan. De Bruijn geeft veel informatie over de 17e eeuw waarin het verhaal zich afspeelt. Ze geeft ons een inkijkje in de strijd die hoofdpersoon Gijsbertje de Jongh voert en is rijk aan intertekstualiteit. Overigens is de moord echt gepleegd in 1676. Een aanrader!

 

Nog een historische roman: Suster Bertken

Auteur is Frans Willem Verbaas die reeds meerdere boeken over historische figuren op zijn naam heeft staan o.a. over Calvijn en Augustinus. Hij beschrijft het wonderlijke verhaal van de Utrechtse kluizenares Bertken die zich 57 jaar lang vrijwillig liet opsluiten. Ik vroeg me af voordat ik het boek gelezen had, wat je daar nu toch over kunt schrijven, maar viel al lezend van de ene verbazing in de andere. Ik bewonder deze vrouw om haar standvastigheid en moed. Goed geschreven boek!

 

Geen fictie maar feiten in: De Zanzibar driehoek.

De auteur, Martin Bossenbroek, schreef een heel leesbare geschiedenis over de slavernij tussen 1860-1900. Hoewel Groot Brittannië in 1873 de sultan van Zanzibar dwingt tot het sluiten van de slavenmarkt, betekende dat nog niet het einde van de slavernij. Het zou nog zo’n 25 jaar duren voordat het daarmee gedaan was. In dit boek de laatste episode van de slavernijgeschiedenis gezien door de ogen van een direct betrokkene: zendeling-ontdekkingsreiziger David Livingstone. Het boek gaat over goede bedoelingen, kwade opzet en de tragiek van Afrika, het slaafgemaakte continent. Verrijkend boek.

 

Jeugdboek, maar ook heel geschikt voor volwassenen: Ze kwamen ons halen

Martine Letterie, bekend van een flink aantal jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog, beschrijft in dit boek het waargebeurde verhaal van de familie Rijper die naar kamp Amersfoort werd overgebracht. Ze deed dit op uitnodiging van Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Het is het indringende verhaal van een domineesgezin, dat enorme offers heeft gebracht in de oorlog. Ze heeft voor dit boek veel onderzoek gedaan. Ze zegt zelf: ‘Hoe meer ik las en hoorde over de geschiedenis van de Rijpers, hoe meer ik er van onder de indruk raakte. Ik heb hun verhaal zo goed mogelijk geprobeerd te vertellen.’ Mooi voor jong en ouder.

 

Een klein, maar heel relevant boekje: Waarom de wereld een hel nodig heeft

Eigenlijk schreef prof. Dr. Arnold Huijgen hiermee een essay. Het telt slechts 84 bladzijden, maar geeft je veel gedachten. Lange tijd leek de hel wel afgeschaft. Zelfs gelovigen konden er niets meer mee. Maar de hel lijkt terug in de waarschuwingen voor klimaatverandering in boeken en films. Dit essay put uit Bijbelse bronnen, uit christelijke en seculiere tradities om het denken over de duistere afgrond te vernieuwen. Het resultaat is een spannende zoektocht naar de hedendaagse relevantie van de hel. Diverse culturele uitingen komen daarbij in beeld, want juist in de verbeelding worden de contouren van de hel zichtbaar. Het boekje is een begin van een grotere studie die Huijgen doet naar dit onderwerp. Geeft denkstof.

  

De leegte voorbij

Ondertitel: Op zoek naar een verhaal dat ons bindt. Esther van Fenema en Joost Röselaers gaan in gesprek met onder andere Dirk de Wachter, Renske Leijten en Jan Terlouw, Klaus Schwab en vele anderen. De twee schrijvers, psychiater en predikant gaan op zoek naar een nieuw gedeeld verhaal nu de oude, grote verhalen in rap tempo aan betekenis hebben ingeboet. Er is geen verhaal meer dat ons bindt, ieder heeft zijn eigen waarheid. Hoogstens voelen we ons nog verbonden binnen onze eigen ‘bubbel’. We zijn solidair met mensen die op ons lijken. Confronterend boek! Door de vele gesprekken leer je naar het probleem kijken door de ogen van anderen. Dat is altijd verrijkend.

 

Veel leesplezier!

 

A.J. Vogel-de Pagter