De opkomst van graffitikunst

‘‘Jarenlang werden de muren aan de achterkant van de school bespoten met illegale graffiti, tot ergernis van de directie. De hoek was donker en niet goed zichtbaar vanaf de straat, dus een perfect doelwit.’’, aldus Trude.

 

De afgelopen jaren is echter ook een grote opkomst te zien in legale straat- en graffitikunst op opvallende plekken overal in Rotterdam. Zo kwam Trude enige tijd geleden in contact met de organisatie achter de megakunstwerken. ‘‘Mijn interesse was snel gewekt. Wat een prachtige kunstvorm. En zichtbaar voor iedereen; je hoeft geen kaartje te kopen, het bereik is groot en het heeft ook nog eens een graffiti-werende werking. Het is namelijk een ongeschreven regel dat je niet over andermans werk heen spuit.’’ Muren met dit soort kunstwerken worden dus bijna nooit overgespoten met illegale graffiti en ze vrolijken de stadsbuurten op.

 

‘‘Toen ik twee jaar geleden enthousiast mijn interesse in straatkunst deelde met enkele directieleden begon er een plan te ontstaan.’’ De directie vroeg zich af of we met een muurschildering iets van onze identiteit konden delen met de buurt en met de honderden reizigers die dagelijks langsrijden met de metro.

Muurschildering graffiti Jesaja 40 De Swaef Driestar-Wartburg

Jesaja 40:31

‘‘Ik heb uiteindelijk gekozen voor Jesaja 40, een prachtig hoofdstuk vol beeldende taal over God als Schepper, als grote Kunstenaar.’’ Hij die de hemel uitspant als een tentdoek, Hij die met niemand te vergelijken is en nooit moe wordt. In het laatste vers volgt een belofte: ‘‘Maar die de Heere verwachten; zullen de kracht vernieuwen; zij zullen opvaren met vleugelen, gelijk de arenden, zij zullen lopen en niet moede worden, zij zullen wandelen en niet mat worden.’’

 

Het schilderen was een grote uitdaging, vanwege het enorme formaat en de grove stenen, maar het resultaat mag er zeker zijn! Als school hopen wij dat het zijn doel bereikt.