Gastsprekers

Tijdens de afscheidsbijeenkomst zijn verschillende (gast)sprekers aan het woord geweest. Een van de sprekers was prof. dr. Jos de Kock, rector aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Hij hield een referaat over het thema ‘graag traag’ met als hoofdgedachte ‘Vertraging staat fundamenteel in functie van anderen’. Verder kwamen ook Said Kasmi, – wethouder Onderwijs, Cultuur en Evenementen van gemeente Rotterdam – Jan Bakker, – voorzitter Bestuurdersoverleg Reformatorisch Voortgezet Onderwijs – Peter Schalk, – Raad van Toezicht –  en directeuren van de scholengroep aan het woord.

Oud-leerlingen

Ook kwamen tijdens de bijeenkomst vier oud-leerlingen van Richard Toes aan het woord via een video. Onder de oud-leerlingen waren Gerteke Almekinders, Gerjan Bloemendal, Jacomijn Veldhuijsen en Henri Bontenbal. Zij blikten samen terug op hun schooltijd op de Guido de Brès met hun oud-geschiedenisdocent meneer Toes.

Bijzondere verrassing

Een van de meest verrassende toespraken was die van wethouder Said Kasmi. Hij benadrukte tijdens zijn toespraak zijn dankbaarheid voor al het werk wat Richard Toes heeft gedaan voor het onderwijs, de stad Rotterdam en in bredere zin de maatschappij. Om die woorden te onderstrepen kwam hij namens de koning met een koninklijke onderscheiding: Ridder in de orde van Oranje Nassau. Het lintje werd opgespeld door Kasmi.

Kunstwerk

Ook vanuit de vaksectie beeldende vorming was er deze middag een bijzondere bijdrage. Zij hebben een uniek kunstobject overhandigd – onthuld door kleinkinderen van Toes – , waarin de vaksecties beeldende vorming van de acht scholen hebben bijgedragen. Onder de deskundige leiding van Louise van der Vlies en Hermen Dekker, hebben onze getalenteerde docenten hun creativiteit de vrije loop gelaten. Het kunstwerk bestaat uit een verzameling van vierkante blokken, waarbij elke kant van de vierkanten een specifiek thema weerspiegelt. De blokjes kunnen worden gedraaid en op verschillende manieren worden bekeken, waardoor er steeds een nieuw perspectief ontstaat. Dit dynamische kunstwerk is volledig toegespitst op de persoon van Richard Toes, en geeft op een bijzondere manier inzicht in zijn leven en werk.

Muzikale bijdrage

Tijdens de bijeenkomst was er ook een muzikale bijdrage van verschillende leerlingen en docenten. Twee leerlingen speelden onder begeleiding het welbekende muziekstuk Air, van componist Johannes Sebastian Bach – één van de lievelingscomponisten van Toes.

 

 

De bijeenkomst werd afgesloten met een hapje en een drankje.